Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/9/f/5/josbax.eu/httpd.www/templates/joomla/functions.php on line 182

Het ideale vleesveeras van producent tot consument.

Het gaat goed met "De Blondes". Nationaal en internationaal staan ze in de belangstelling. Dat is zeer opmerkelijk, omdat het nog maar een jong ras is en het op moest nemen tegen andere veel grotere vleesrassen. Dan moet dit ras wel iets bijzonders hebben en dat is ook zo. het vlees is van de hoogste kwaliteit, mals, fijndradig en smaakvol en de dieren vervetten minder snel. Stieren van 22 maanden oud, die een geslacht gewicht halen van 550 tot 600 kg zijn geen uitzondering.

Het is, zoals in het moederland een Franse boer, die over ging op "De Blondes". verzuchte, "wat is het jammer, dat wij dit ras niet 50 jaar eerder hebben ontdekt, dat was goed geweest voor de Franse boer en voor de andere landen met belangstelling voor vleesvee".
Dat is natuurlijk zo. Wij willen allen graag een zo hoog mogelijk netto rendement en een ras wat aan die wens voldoet is gewild. Omdat er zo'n behoefte is aan deze dieren, is naast het mesten het fokken ook lucratief.
Steeds meer veehouders investeren in deze dieren en dat is een goede zaak. Wel is het belangrijk grote dieren aan te schaffen.

Het  Blonde d'Aquitaine Stamboek Nederland waakt erover dat de dieren in ons land maat houden en niet afzakken naar het dikbil type met bijverschijnselen als keizersnee. Grote , lange, sierlijke dieren geven nageslacht, dat in de mesterij hoge eindgewichten haalt en daar zit nu juist de winst!
Vruchtbare moederdieren rond de duizend kilo, die 12 tot 15 jaar mee kunnen en waarvan de lange grote kalveren gemakkelijk worden geboren, is voor het Blonde d'Aquitaine Stamboek een item wat zij propagandeert en door de veehouders in Nederland veelal reeds in de praktijk wordt gebracht. Met deze dieren te fokken is een belevenis. Er naar toe fokken kan ook maar is een lange weg.
Maar hoe men het ook aanpakt, het bezig zijn met de 'Blondes' is in ieder geval een boeiende eerste of tweede tak. Als men daar eenmaal de smaak van te pakken heeft, raakt men er nooit over uitgepraat.